Tietoa raaka-aineista

Tattari

Tattari on luontaisesti gluteeniton ja hyvä proteiinin lähde.

Tattarin alkukoti on luultavasti Lounais-Aasiassa. Ihan tarkkaa viljelyhistoriaa ei tunneta Suomesta eikä muualtakaan, mutta Euraasiassa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Suomeen tattari saapui ensimmäisenä viljelykasvina jo noin 5 300 vuotta eaa. Muualle Eurooppaan tattari levisi vasta 1300-1400-lukujen aikana Turkin ja Venäjän kautta, tai legendojen mukaan, palaavien ristiretkeläisten mukana Lähi-Idästä. Eurooppalaiset tunsivat kasvin sitkeänä viljelykasvina, joka kasvoi myös paikoilla, joilla muut viljat eivät kasvaneet.

Kaura

Kaura on gluteenitonta puhdaskauraa.

Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa eri ravintoaineita. Se on monipuolinen kasviproteiinilähde. 

Kaura on peräisin todennäköisesti Turkin alueelta ja sen viljely on alkanut vehnän tai ohran rikkakasvina.Itämeren suomalaiset kansat tutustuivat kauraan germaanien välityksellä ja toivat sen Suomeen. Viljely alkoi maassaamme 1800-luvun lopulla karjatalouden yleistyessä.

Kaura - puhdaskauraa ja monipuolinen ravintoaineiden lähde.
Härkäpapu - hyvä proteiinin lähde ja perinteinen viljelykasvi.

Härkäpapu

Härkäpapu on hyvä proteiinin lähde.

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Suomessakin sitä on viljelty viimeistään jo 600-luvulla. Se oli ennen perunan tuloa hyvin suosittu ravintokasvi. Härkäpavun viljely vähentyi kuitenkin nopeasti perunan ja vihreän herneen tulon jälkeen ja 1960-luvulla sitä olikin vain Lappeenrannan seudun kylissä. Nykyään, suosion lisäännyttyä, viljelyala on lisääntynyt huomattavasti.

Suosituimmat tuotteemme

Leipomoasiakkaat

Tattarituotteet

Keskisen Myllyn leipomopakkaukset ovat tilattavissa joko 20 kg, 25 kg

Kaurahärkäpapupasta

Härkäpaputuotteet

Gluteenittoman kauran ja härkäpavun tarjoama hyvä ja maukas vaihtoehto pastaruokiin.

Härkäpaputattaripasta

Härkäpaputuotteet

Conchiglie eli simpukkapasta sisältää tattaria ja härkäpapua.  Härkäpapu on kotimainen

Tattarifusilli

Tattarituotteet

Tattarifusilli eli kierremakaroni imee hyvin kastiketta ja on erinomainen lisä myös