Hyvin perinteisiä sushitäytteitä ovat kaikki merenelävät, kuten rapu, mustekala, tonnikala, lohi ja vaaleat kalat sekä kurkku ja avocado.
Kalaksi valikoitui kauniisti marmoroitunut suomalainen lohi. Myös vaaleat järvikalat toimivat sushissa mahtavasti! Jotta saisin kalan maun esille voimakkaammin, lisäsin siihen sushin kääreintävaiheessa hyppysellisen suolaa ja paahdoin sitä pinnalta kaasupolttimella. Tämä on makukysymys ja perinteisesti kalaa ei mausteta.
Kurkku on hyvä ja raikas suomalainen raaka-aine, jonka halusin pitää, mutta avocadon halusin korvata suomalaisilla juureksilla. Koska kaura on luonnostaan hieman maukkaampi, kuin riisi, halusin kokeilla pikkelöityjä kasviksia. Ne toivat myös sopivasti lisää etikkaisuutta. Kokeilin sekä porkkanaa että punajuurta, joista punajuuri oli oma suosikkini! Toki myös mausteliemiä voi keskenään vaihtaa seuraavissa resepteissä. Normaalisti suomalaiset juurekset pikkelöidään raakana, mutta saadakseni sushiomaista pehmeyttä, keitin kasviksia hieman.
Pikkelöidyt porkkanat
100 g porkkanoita
hyppysellinen suolaa
1 tl hienonnettua tilliä
0,5 tl suolaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
Ripottele hyppysellinen suolaa tikuiksi leikattuihin porkkanoihin, sekoita ja anna olla 5 min.
Huuhtele porkkanat suolasta.
Keitä porkkanatikkuja noin 1 min. ja huuhtele sitten kylmällä vedellä.
Sekoita ja kiehauta loput raaka-aineet ja kaada ne huuhdeltujen porkkanoiden päälle.
Peittele ja anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
Pikkelöidyt punajuuret
100 g punajuuria
0,5 dl valkoviinietikkaa
hyppysellinen mustapippuria
hyppysellinen suolaa
reilu 1 rkl vettä
reilu 1 rkl sokeria
vajaa 1 rkl hunajaa
Sekoita hyppysellinen suolaa tikuiksi leikattuihin punajuuriin, sekoita hyvin ja anna olla 5 min.
Huuhtele punajuuret suolasta.
Keitä punajuuritikkuja noin 1 min. ajan ja huuhtele sitten kylmällä vedellä.
Kiehauta loput aineet eri kattilassa ja kaada liemi punajuuritikkujen päälle.
Anna maustua peiteltynä kylmässä yön yli.
Marinoidut parsakaalit
Osaan rullista laitoin lohen kaveriksi marinoitua parsakaalia.
Sushin väliin sopii mainiosti pitkämäinen broccolini.
100 g parsakaalia
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
hyppysellinen suolaa
Sekoita aineet ja laita kylmään maustumaan yön yli.
Piparjuuri
Sushin sisässä sekä lisukkeena toimii vihreä wasabitahna. Suomalaisissa sushirullissani halusin korvata tämänkin ja päädyin piparjuureen. Piparjuurta voi ostaa suoraan tahnana tai raastaa tuoreeltaan. Maku on yllättävän samankaltainen!
Itse sekoitin tuoreen raastetun inkiväärin sekaan hieman majoneesia, vain koska itse tykkään sen pehmeästä mausta.
Palsternakka Gari
Sushin kanssa nautitaan perinteisesti inkivääri garia ja wasabia sekä soijaa.
Wasabin sijaan käytin tosiaankin piparjuurta, mutta soijan tilalle en keksinyt mitään sopivaa. Inkiväärin sijaan tein Garin palsternakasta.
Palsternakka on raikas, mutta miedompi ja makeampi kuin inkivääri.
Ensi kerralla kokeilisin varmaankin hapanta omenaa. Garin makeassa liemessä käytetään perinteisesti sokerira ja riisiviinietikkaa, mutta lisämakua saadakseni käytin hunajaa ja hieman raastettua piparjuurta tuomaan puhtia.
100 g palsternakkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3,5 dl vettä
2 rkl hunajaa
0,5 dl valkoviinietikkaa
hyppysellinen raastettua piparjuurta/piparjuuritahnaa
Leikkaa palsternakkaa todella ohuiksi siivuiksi.
Laita sekaan suola ja sokeri ja anna maustua noin 30 min.
Tee varsinainen liemi kiehauttamalla hunaja, piparjuuri ja valkoviinietikka.
Keitä palsternakkaviipaleet vedessä minuutia ajan ja painele sitten varovasti siivuista kaikki vesi pois.
Laita keitetyt palsternakkasiivut kulhoon, kaada mausteliemi päälle ja jätä huoneenlämpöön maustumaan peiteltynä ainakin vuorokauden ajaksi.