Tattarikasvispata
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pss herne-maissi-paprikaa
1 paketti (290 g) valmiiksi liotettuja kikherneitä
1 1/4 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
ripaus mustapippuria
3 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
4-5 dl kuumaa kasvislientä (vettä + 1 liemikuutio)
1,5 rkl sitruunamehua
suolaa

Pieni sipulit ja porkkana palasiksi.
Kuullota sipulit isolla pannulla tilkassa öljyä.
Lisää porkkanat ja kuullota vielä hetki.
Kaada pannulle herne-maissi-paprika-pussi ja sekoita, kunnes ne sulavat.
Lisää valutetut ja huuhdellut kikherneet.
Mausta.
Sekoita suurimot joukkoon ja sekoittele, kunnes mausteet ovat levinneet tasaisesti.
Lisää kasvislientä noin 1 dl kerrallaan ja anna liemen imeytyä suurimoihin kunnolla ennen seuraavaa lisäystä.
Purista lopuksi joukkoon sitruunan mehu ja lisää suolaa maun mukaan.
Kasvis-tattaripihvit
500-600 g kasviksia tai juureksia sesongin mukaan (esim. porkkana, lanttu, palsternakka…)
3,5 – 4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1,5 dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoita
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
ripaus mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 tl kuivattuja yrttejä
1 tl kurkumaa

Pinnalle:
Keskisen Myllyn tattarirouhetta
rypsiöljyä
Kuori kasvikset ja pieni ne pieniksi palasiksi, jotta ne kypsyvät nopeammin.
Lisää kiehuvaan veteen kasviliemikuutio, kasvispalaset ja tattarisuurimot.
Keitä kasvikset ja suurimot kypsiksi noin 15 min. Lisää vettä tarvittaessa.
Siirrä kattila levyltä ja soseuta sauvasekoittimella. Massan ei tarvitse olla aivan sileää, kunhan kokonaisia kasvinpalasia ei ole joukossa.
Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli, auringonkukansiemenet, yrtit ja kurkuma.
Mausta vielä suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
Nostele lusikalla kekoja pellille ja taputtele ne rouhetta apuna käyttäen pihveiksi.
Sivele pihvien pinta lopuksi öljyllä.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 min, kunnes pihvit ovat saaneet kauniin värin.
Pinaattikeitto
2,5 rkl maidotonta margariinia/juoksevaa kasvisvalmistetta
1 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
8 dl kaura- tai muuta kasvismaitoa
1 dl kaura- tai muuta kasviskermaa
150 g pakastepinaattia
1 kpl kasvisliemikuutio
2-3 rkl kuivattua nokkosta jauheena
ripaus valko- ja mustapippuria
suolaa maun mukaan

Sulata rasva kattilassa.
Vispaa joukkoon tattarijauhot ja puolet kauramaidosta.
Sekoita kunnes seos on tasaista ja kiehahtaa.
Lisää kattilaan loppu kauramaito, kaurakerma, pakastepinaatti ja kasvisliemikuutio.
Anna kiehua noin. 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Mausta jauhetulla nokkosella ja pippureilla.
Nosta kattila levyltä ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.
Nauti keiton seurana tattaripeltirieskaa!
Perunalaatikko
1 kg (8-10 kpl) perunoita
vettä
n. 0,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
3 rkl siirappia
2-3 tl suolaa
n. 6 dl maitoa
50 g voita

Keitä perunat kuorineen suolattomasssa vedessä kypsiksi. Kuori kuumina ja soseuta.
Lisää soseeseen tattarijauhot ja anna seoksen seisoa lämpimässä paikassa 2-4 tuntia.
Sekoita soseeseen maito, sulatettu rasva ja mausteeet.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka hieman vajaaksi.
Paista noin 1,5 tuntia 150 asteisessa uunissa.