KAURARESEPTIT

Feta-pinaattipiiras

Pohja:

100 g voita
1 dl gluteenitonta karkeaa kaurajauhoa
1.5 dl perunajauhoa
2.5 dl Keskisen Myllyn gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 tl suolaa

Anna voin pehmetä hetken. Sekoita kaikki aineet keskenään ja painele piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 15 min 225°C

Täytteeksi:
200 g fetajuustoa
200 g pinaattia
1 dl juustoraastetta
Yksi iso kananmuna
2 dl kermaa
1 dl maitoa
Pippuria oman maun mukaan.

Levitä pinaatti ja fetajuusto tasaisesti pohjan päälle. Sekoita loput aineet keskenään ja kaada tasaisesti täytteiden päälle.

Paista 20 min 225°C

Voit halutessasi korvata tässä ohjeessa olevan fetajuuston ja pinaatin lähes millä tahansa haluamallasi täytteellä. Esimerksiksi kinkku & paprika toimii hyvin.

Jämägranola

2 dl jäisiä pakastemarjoja (käytimme 0,5 dl mustia viinimarjoja ja 1,5 dl kirsikoita)
1 rkl vettä
1 dl hillosokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (käytimme raakakaakaojauhetta)
Ripaus suolaa
5 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
1-2 dl kuivattuja marjoja/hedelmiä (käytimme 1 dl rusinoita
1-2 dl pähkinöitä/siemeniä (käytimme 1 dl pellavan siemeniä)
0,5 dl hunajaa (käytimme hasselpähkinä-makuhunajaa)
1 rkl kookosöljyä

Kiehauta kattilassa jäiset marjat, vesi ja sokeri.
Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon kaakaojauhe, suola sekä kookosöljy.
Lisää loput aineet, paitsi kuivattut marjat/hedelmät, ja sekoita hyvin.
Levitä seos pellille ja paista 150 asteessa noin 30 min.
Sekoita paistetun myslin sekaan vielä kuivatut marjat/hedelmät.
Laita säilöön ja nauti!

Vinkki: Voit korvata pakastemarjat ja hillosokerin 2 dl valmiilla hillolla. Lisää tällöin myös extra 1 rkl vettä.

Banaaniletut

(viisi pientä, kaksi isoa)

2 kpl kypsää banaania

1 dl maitoa (voit käyttää myös kauramaitoa)

1 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita tai Keskisen Myllyn tattarihiutaleita

1 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoa

1 tl öljyä

Ripaus suolaa

 

Muussaa banaanit haarukalla kulhossa. Lisää maito ja sekoita.

Lisää loput aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi.

Anna tekeytyä vähintään puolituntia kulhossa ennen paistamista.

Paista letut pannulla. (parhaan lopputuloksen saamiseksi suositellaan käytettäväksi runsaasti rasvaa paistamisessa)


Puolukkainen kaurapeltileipä

2 dl ruokakermaa
2 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 dl kaurajauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl puolukkasurvosta
3/4 dl mantelirouhetta

Sekoita taikinan aineet keskenään.
Anna turvota noin 15 min.
Taputtele paistovuoan pohjalle (32 cm x 24 cm) tasaiseksi. Jos haluat koko uunipellillisen, niin tee kaksinkertainen annos taikinaa.
Paista 250 asteessa noin 15-20 min.

Kaura-juustotorttu

Pohja:

100 g voita
2,5 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
0,25 dl kaurajauhoja
0,25 dl perunajauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl maitoa

Sekoita pohjan aineet keskenään ja painele piirakkavuoan pohjalle.
Paista 225 asteessa 15 min.

Täyte:

4 dl juustoraastetta
2,5 dl maitoa
1 kananmuna
Ripaus suolaa

Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle.
Paista 225 asteessa vielä 20 min.

Kauralastut

125 g voita
1,5 dl sokeria
1 dl rusinoita
1,5 dl perunajauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kermaa

Sekoita kuivat aineet pehmeään voihin.
Lisää kerma.
Nostele taikinasta nokareita pellille.
Paista 200 asteessa vaalean ruskeiksi.

Kaurasuurimopannari

8 dl vettä
0,5 tl suolaa
3 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl juoksevaa rasvaa/öljyä

Keitä kaurasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 20 min.
Anna kaurasuurimoiden hetken jäähtyä.
Sekoita maito ja kananmunat ja lisää seokseen kaurasuurimot.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
Lisää lopuksi juokseva rasva ja sekoita.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteessa noin 45 min.

Kurpitsa-kaurapata

1 pieni myskikurpitsa (1 kg)
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa tai parsakaalia tai paprika
2 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
1,5 tl suolaa
1 rkl juustokuminaa
1,5 tl kurkumaa
ripaus mustapippuria
2 tlk kypsiä linssejä tai kikherneitä valutettuina ja huuhdeltuina
1 kasvisliemikuutio
3 dl vettä
4 dl appelsiinimehua

Kuori ja paloittele kurpitsa ja porkkanat noin parin sentin kokoisiksi paloiksi.
Paloittele kesäkurpitsa.
Sekoita kasvikset, kaurasuurimot, linssit/kikherneet ja mausteet isossa, öljytyssä uunivuoassa/padassa.
Liota kasvisliemikuutio veteen ja kaada se appelsiinimehun kanssa kasvisten päälle.
Peitä kannella tai foliolla ja paista 175 asteessa noin tunnin ajan.
Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista 200 asteessa vielä noin puoli tuntia, kunnes kaurasuurimot ovat kypsiä ja neste imeytynyt.

Lisäkekaura

Herkullinen ja kotimainen vaihtoehto riisille. 

0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita

Laita kaurasuurimot kiehuvaan kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen.
Keitä noin 20 min.
Valuta kaurasuurimot siivilän läpi.
Tarjoile esim. kastikkeen kanssa tai käytä salaatin pohjana.

Kaurahiutalepuuro

6 dl vettä
3 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Sekoita hiutaleet viileään, suolalla maustettuun veteen.
Jatka sekoittamista, kunnes puuro alkaa kiehumaan.
Pienennä lämpöä ja anna hautua hyvin, välillä sekoittaen.

Omenainen kaurasuurimopuuro

2 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
2 dl vettä
0,5 tl suolaa
n. 6 dl omenamehua
1 omena pieninä kuutioina

Liota kaurasuurimoita runsaassa vedessä yön yli tai noin 6 h.
Kiehauta vesi kattilassa.
Lisää suola ja valutetut suurimot.
Keitä kunnes vesi on pääosin haihtunut.
Sekoita joukkoon omenakuutiot ja omenamehu
Anna kiehua hiljalleen noin 45 min. kunnes omenat ja suurimot ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa mehua.
Tarjoile esim. kanelin tai vaniljakastikkeen kanssa lämpimänä tai jäähdytettynä.

Vinkki: suurimoiden liottaminen ei ole välttämätöntä. Jos keität puuron ilman liottamista, tarvitset nestettä noin litran ja keittoaika on noin 1 tunti.

Keskisen Myllyn kaurapiirakat

20 kpl

Täyte

2 dl vettä
2 dl Keskisen Myllyn kaurasuurimoita
n. 1 l vettä, maitoa tai kasvismaitoa
3/4-1 tl suolaa

Keitä ensin kaurasuurimopuuro. Kiehauta 2 dl vettä kattilassa ja lisää suurimot. 
Keitä kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin.
Lisää loppu neste parissa erässä puuroon. Puuro on valmista, kun se on hautunut noin tunnin ja nestettä on lisätty kaikkiaan 1 litra.
Mausta suolalla ja anna jäähtyä.

Kuori

1 dl kylmää vettä
1 dl kylmää kahvia 
1/2 tl suolaa
1/2 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
2 1/2 rkl rypsiöljyä
2 1/2 tl psylliumia
n. 3 dl tattarijauhoa

Tee kuoritaikina. Sekoita vesi, kahvi, suola, kaurahiutaleet, öljy ja psyllium hyvin kulhossa ja anna turvota reilut 5 min.
Lisää tattarijauhot n. 1 dl kerrallaan. Taikina irtoaa valmiina helposti kulhon reunoista ja on kimmoisaa.
Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20 yhtä suureen osaan. Kauli yksi osa kerrallaan ohueksi ja pyöreäksi.
Täytä kuoret noin 1 1/2 rkl:lla puuroa ja rypytä reunat.
Paista 225 asteessa noin 15-20 min.