LEIVONNAISET

Tattaripiparit

125 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1.5 tl pomeranssinkuorta
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl neilikka
1 kananmuna
2 dl perunajauhoja
3.5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
0.5 tl suolaa
0.5 tl soodaa

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos.
Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
Sekoita perunajauhot, tattarijauhot, suola ja sooda keskenään ja lisää    seos taikinaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Kauli ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita pellille.
Paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Tattarimaustekakku

4 dl piimää tai kermaviiliä
1½ dl sokeria
2 dl siirappia
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1½ tl soodaa
5 dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
175 g voita

Sekoita piimä, sokeri ja siirappi.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet ja sulatettu voi.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun vuokaan.
(Taikina on erittäin löysää.)
Paista 175C 50-60 min.

Laskiaispullat

Tämän pullataikinan resepti on gluteeniton, maidoton, munaton ja vegaani.

15 kpl

3 dl kaura-,manteli-,kookos-tms. maitoa
3/4 dl ruokosokeria
1/2 tl suolaa
2 tl psylliumia
2 1/2 tl kardemummaa
1 dl tattarijauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl puhdaskaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
1 dl puhdaskaurajauhoja (blendaa hiutaleista)
n. 1 1/2 dl tattarijauhoa
1/2 dl sulatettua maidotonta margariinia tai öljyä

Lämmitä neste noin 42 asteiseksi. 
Lisää sokeri, suola, kardemumma, psyllium ja tattarijauhot (1 dl), joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Anna turvota noin 10 min.
Lisää kaurahiutaleet, mantelijauho ja kaurajauho hyvin sekoittaen.
Lisää rasva ja lopuksi tattarijauhoa (noin 1 1/2 dl) niin paljon kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikina saa kuitenkin jäädä tavallista pullataikinaa pehmeämmäksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, riittää, että sekoitat hyvin esim. puuhaarukalla. 
Älä kohota vielä.
Kumoa jauhotetulle pöydälle ja muotoile tangoksi.
Leikkaa 15 yhtä suureen osaan ja pyörittele pulliksi.
Kohota lämpimässä noin 30 min.
Voitele vesi-siirappiseoksella (1 1/2 rkl siirappia ja 1 1/2 rkl vettä) ja laita päälle esim. mantelirouhetta tai raesokeria.
Paista 225 asteessa noin 7-9 min.

Täytä jäähtyneet pullat mantelimassalla tai hillolla sekä kermavaahdolla, oman makusi mukaan.


Tattarimutakakku

2 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 dl fariinisokeria
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1,75 tl leivinjauhe
100 g tummaa suklaata
1 dl rypsiöljyä
2 dl maitoa

Keskisen Myllyn tattarirouhetta vuoan jauhottamiseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Rouhi suklaa karkeasti ja lisää kuivien aineiden joukkoon.
Lisää myös öljy ja maito ja sekoita tasaiseksi esim. lusikalla.
Voitele ja jauhota vuoka tattarirouheella.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 17 min.
Kakku on valmista, kun se on vielä hyllyvää keskeltä.
Tarjoa esim. mansikoiden ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Sitruunamuffinssikakku

Taikinasta tulee 12 kpl muffinsseja tai 1 pieni vuokakakku

2,7 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja

2,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
Ripaus suolaa
1,4 dl maitoa
1 kananmuna
0,5 dl Alavuden kylmäpuristettua SITRUUNA-rypsiöljyä

 

Valmistusohje

Lämmitä uuni 175°C:een.

Ota esille 12 pientä muffinssivuokaa tai 1 pieni uunivuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Sekoita maito, kananmuna ja Alavuden kylmäpuristettu SITRUUNA-rypsiöljy kuiva-aineisiin.
Täytä vuoka/vuoat taikinalla noin 2/3 osaa.
Paista (ei kiertoilmalla) uunissa kunnes leivoksen keskelle pistettyyn puutikkuun ei jää yhtään taikinaa, muffinsseja noin 20-25 minuuttia ja vuokakakkua noin 40-45 minuuttia.

Sydänsurujenkakku

4,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
4 dl sokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
250 g maustamatonta rahkaa
0,5 dl maitoa
150 g voita / margariinia sulatettuna
2 kpl kananmunia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen loput aineista samalla hyvin sekoittaen.

Paista uunissa 175 asteessa noin 60 minuuttia.

Pika-Munkit

2 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
0,5 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
0,5 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
0,5-1 tl kardemummaa (maun mukaan)
0,75 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä
2,25 dl (kaura-)maitoa tai muuta kasvimaitoa
2 rkl vichyä

pinnalle:öljyä tai sulaa margariinia ja sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää öljy, maito ja vichy ja sekoita tasaiseksi.
Lusikoi taikina vahvareunaisiin muffinssivuokiin jättäen vähän kohoamisvaraa.
Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes muffinsit ovat kypsiä.
Anna munkkien jäähtyä pieni hetki, irroita ne sitten vuoista, voitele kauttaaltaan öljyllä tai sulalla rasvalla ja kääntele sokerissa.

Jos et tarjoile munkkeja heti, ne kannattaa säilyttää ilmatiiviisti sokeroimattomina ja ennen tarjoilua lämmittää mikrossa lämpimiksi, voidella ja sokeroida.

Sitruunakeksit

125 g voita tai margariinia
1,25 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
0,75 tl ruokasoodaa
0,75 tl suolaa
2,5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
0,5 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 sitruunan raastettu kuori
0,5 sitruunan mehu

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Nypi joukkoon rasva.
Lisää sitruunan raastettu kuori ja sitruuna mehua, kunnes saat koossa pysyvän massan.
Pyörittele taikinasta pieniä palleroita, laita pellille ja litistä vähän.
Jätä runsaasti leviämisvaraa keksien ympärille.
Paista 175 asteessa keksien koosta riippuen noin 7- 10 min.
Anna valmiiden keksien jäähtyä pellillä.

Appelsiinimuffinssit

2 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
0,5 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
0,5 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
Puolikkaan appelsiinin raastettu kuori
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
2 dl appelsiinimehua
2 rkl vichyä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää mehu ja öljy/rasva taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää lopuksi vichy ja kääntele nopeasti sekaan, mutta älä sekoita kauan.
4. Lusikoi taikina vahvareunaisiin muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa noin 10-15 min.

Sitruunakakku

200 g voita/margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
tattarirouhetta kakkuvuokaan

Vatkaa huoneenlämmin rasva ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
Lisää kuoriraaste taikinaan.
Lisää kuivat aineet ja mehu taikinaan parissa erässä.
Sekoita tasaiseksi.
Voitele ja jauhota (tattrirouheella) rengasvuoka.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 40-45 min. Tarkista kypsyys tikulla.


Puolukkapiirakka

1 1/2 dl kaurajauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl tattarihiutaleita
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasooda
3/4 dl juoksevaa margariinia
2 dl piimää
1 kananmuna

pinnalle:

puolukat
1 1/2 dl tattarihiutaleita
1/4 dl tummaa sokeria
ripaus suolaa
1/2 tl kardemumma
1/2 dl juoksevaa margariinia

Blendaa tattarihiutaleet karkeaksi jauhoiksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää rasva, piimä ja kananmuna.
Sekoita nopeasti tasaiseksi esim. lusikalla.
Kaada taikina leivinpaperoidun uunivuoan (20cm x 30cm) pohjalle.
Ripottele pinnalle puolukat.

Pinnan muruseos:
Paahda tattarihiutaleita kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne saavat väriä ja alkavat tuoksua.
Lisää sokeri ja mausteet.
Sekoita.
Ota levy pois päältä, lisää rasva ja sekoittele kunnes seos on murumaista.
Ripottele piirakan pinnalle ja paista 200 asteessa noin 15-20 min.


Keksipohja

2 dl tattarijauhoa
2 dl tattarihiutaleita
3/4 dl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1/2-1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai maidotonta margariinia
2 1/2 - 3 1/2 rkl (kasvi-) maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Nypi seos rasvan kanssa murumaiseksi.
Lisää maitoa 1/2 rkl kerrallaan, kunnes taikina on kiinteää ja muotoiltavissa.
Siirrä taikina jääkaappiin siksi ajaksi, kun vuoraat 22-24 cm halkasijaltaan olevan irtopohjavuoan leivinpaperilla.
Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista 200 asteessa noin 10 min, kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä.

Vinkki: voit myös kaulita taikinan ja painella siitä muotilla keksejä. Silloin paistoaika lyhenee.

Täytä pohja haluamallasi täyteellä.
Esim. vaahdota 1 dl kermaa, lisää 1 prk maustamatonta tuorejuustoa, 1 prk sitruuna-/vaniljarahkaa, 1 dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria.
Koristele esim. marjoilla, hedelmäpaloilla, karkeilla, strösseleillä, syötävillä kukilla...

Yrttimuffinssit

Noin 12 kpl.

1 dl Keskisen Myllyn kaurahiutaleita
1 1/2 dl kaurajauhoja (voi esim. blendata Keskisen Myllyn kaurahiutaleista)
1 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 1/2 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta
Kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
3 rkl rypsiöljyä
3 dl maitoa
Pestoa tai yrttituorejuustoa

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää sekaan juustoraaste ja hienonnettu basilika. 
Sekoita.
Lisää öljy + maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Käytä tukevareunaisia muffinssivuokia. Laita jokaisen vuoan pohjalle ensin vähän taikinaa, sitten täytteeksi n. 1 tl pestoa/yrttituorejuustoa ja päälle vielä taikinaa.
Paista 200 asteessa noin 15 min.

Marjamuffinsit

Noin 12 kpl

1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl kaurajauhoja (blendaa hiutaleista)
1 dl tattarihiutaleita
1 1/2 dl tattarijauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3/4 dl-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 3/4 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa/kasvimaitoa
2 rkl rypsiöljyä
3 dl jäisiä marjoa esim. mustikoita, puolukoita tai herukoita

Sekoita kuivat aineet keskenään
Lisää maito/kasvimaito + öljy ja sekoita nopeasti tasaiseksi
Kääntele lopuksi marjat sekaan. Jos käytät mustikoita, sekoita näihin ensin 1 tl perunajauhoja.
Täytä tukevareunaiset muffinssivuoat ja paista 200 asteessa noin 15 min.

Runebergintortut

Noin 10 kappaletta

2 dl omenasosetta
3/4 dl rypsiöljyä
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl tattarirouhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl piparimurua tai 1 dl korppujauhoa + 1/4 dl fariinisokeria + 1 tl piparkakkumaustetta
3/4 tl kardemummaa
1 1/2 dl kaurajauhoa (voit blendata kaurahiutaleesta)
1/2 dl kaurahiutaletta tai mantelirouhetta
3/4 tl ksantaania

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita omenasose + rypsiöljy ja lisää kuivat aineet hyvin sekoittaen.
Laita taikina muffinssivuokiin (jos paperisia vuokia, niin laita 2 päällekkäin etteivät leviä).
Paista 200 asteessa 15-20 min.

Kostuta jäähtyneet tortut joko manteliliköörillä tai laimennetulla + makeutetulla karvasmanteliaromilla tai laimennetulla ja makeutetulla sitruunamehulla.
Koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Omenamuffinssit

1 1/2 dl kaurahiutaleita (tai -jauhoja)
1 1/2 dl tattarirouhetta
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
3/4 tl jauhettua inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl auringonkukan siemeniä karkeasti rouhittuina
1 dl rypsiöljyä
4 dl omenasosetta tai hienoa omenaraastetta

Aja kaurahiutaleet monitoimikoneella jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
Lisää öljy ja omenasose/-raaste ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.
Annostele taikina muffinssivuokiin. Kannattaa laittaa vuoat muffinipellin koloihin tai käyttä tukevia vuokia, että muffinssien muoto säilyy paiston ajan.
Paista 200 asteessa noin 15-20 min.

Lusikkaleivät

Herkulliset lusikkaleivät onnistuvat myös tattarijauhoista. Tattari antaa pikkuleipiin ihanan pähkinäisen ja paahteisen maun.

100 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
2 dl tattarijauhoja
1 tl psylliumia

väliin: vadelmahilloa

päälle: erikoishienoa sokeria

Paloittele voi/margariini kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä. Kun sulaneeseen rasvaan muodostunut vaahto alkaa laskea, siirrä kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon sokeri.
Anna jäähtyä.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva-sokeriseokseen.
Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Painele taikina jälkiruoka/teelusikan pesään ja laita näin muotoutunut keksi leivinpaperoidulle pellille.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 10-12 min. kunnes keksit ovat kauniin ruskeita.
Laita hilloa hieman jäähtyneen lusikkaleivän tasaiselle pinnalle ja paina toinen puoli kiinni. 
Kierittele pikkuleivät hienossa sokerissa. Sokeri tarttu parhaiten vielä hieman lämpimään pikkuleipään.

Porkkanakakku

Kuka voisi vastustaa mehevää porkkanakakkua?
Tätä versiota ei tarvitse monenkaan vain katsoa ihaillen, sillä ohje on gluteeniton ja helposti myös muunnettavissa täysin maidottomaksi.
Nautinnollisia kahvi-/teehetkiä!

Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 1/2-3 dl hienoa porkkanaraastetta
reilu peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 dl mantelijauhoa
1 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1-2 tl vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä

Kuorrutus
50 g laktoositonta tai maidotonta voita/margariinia
100 g laktoositonta tuorejuustoa/maidotonta kauravalmistetta
1 1/2 dl tomusokeria

Päälle 
Mantelirouhetta

Tuplaamalla kaikki aineet saat koko uunipellillisen verran herkkua!

Valmistus:
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää porkkana-ja inkivääriraasteet vaahdon joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä yhdessä öljyn kanssa.
Paista 200 asteessa noin 20 min.
Anna jäähtyä hyvin.
Notkista huoneenlämpöinen voi/margariini sähkövatkaimella.
Sekoita joukkoon tuorejuusto.
Lisää tomusokeri parissa erässä ja sekoita tasaiseksi.
Levitä kuorrute pohjan päälle ja koristele mantelirouheella.


Puolukkakääretorttu

Tämä kääretorttu sopii moneen ruokavalioon. Siitä huolimatta- tai ehkä juuri siksi- leivonnainen on erittäin maukas. Voit halutessasi korvata puolukkacurdin puolukkahillolla tai jollain muulla hillolla. Jos kääretortun ei tarvitse olla maidoton, puolukkacurdissa voi käyttää voita ja kookoskerman voi vaihtaa tavalliseen kermaan ja rahkaan. Suosittelemme silti käyttämään rohkeasti kookosta!

Puolukkacurd: (hieman mukaillen www.maku.fi-sivustolta)

3 1/2 dl puolukoita
1/2 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 keltuaista
50 gr maidotonta margariinia

Kookoskerma:

1 prk (400 ml) kookosmaitoa, joka on ollut väh. 3 h jääkaapissa
1 rkl vaniljasokeria
1-1 1/2 tl kardemummaa
1-2 rkl sokeria

Pohja:

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1-1 1/2 tl kardemummaa

Tee näin:

Aloita valmistamalla puolukkacurd:


Sekoita kattilassa puolukat, vesi ja sokeri. Keitä seosta pari minuuttia, kunnes puolukat pehmenevät. Ota kattila pois levyltä ja survo seos tasaiseksi. Lisää survokseen maissitärkkelys ja keltuainen ja sekoita hyvin. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee (kiehuu ensin pari minuuttia). Nosta kattila levyltä ja lisää sekaan margariini. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Siirrä jäähtynyt puolukkacurd jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Valmista sitten kookoskerma:

Kaavi kookosmaitopurkkiin erottunut paksumpi, vaalea osa, kulhoon. Mausta vaniljasokerilla ja kardemummalla. Vatkaa sähkövatkaimella parin minuutin ajan "vaahdoksi". Maista ja lisää sokeria maun mukaan ja sekoita vielä hyvin. Siirrä vaahto jääkaappiin pohjan teon ajaksi.

Tee lopuksi pohja:

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita tattarijauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon nuolijalla tasaisesti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista 225 asteisessa uunissa 6-8 min. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin puolukkacurd ja sitten kookoskerma. Rullaa varovasti ja siirrä jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi.

Herkkukakku

Herkullista leikattavaa kakkua tulee annoksesta joko 1 iso tai 2 pienempää.

400 g voita
4 dl sokeria
6 kpl kananmunia
6 tl vaniliinisokeria
4 tl leivinjauhetta
5 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoa
3 dl kaakaojauhetta
1 dl maitoa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet varovasti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteen lämmössä isoa kakkua 1h 15 min tai kahta pientä n. 50 min.

Tattariomenapiirakka

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
½ dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita
1 dl perunajauhoja
1 dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta


Täyte:
Laita päälle 3-4 kotimaista omenaa lohkoina sekä sekä ripottele niiden pinnalle sokeria ja kanelia.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. 
Lisää muna hyvin sekoittaen. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää.
Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja painele piirakkavuoan pohjalle. 
Paista 200 ast. n.1/2 tuntia.
Voit tarjoilla myös vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. 

Taatelikakku

3 dl vettä
2 dl sokeria
1 pkt taateleita
200 g voita tai margariinia
2,5 dl Keskisen myllyn tattarijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 munaa

Keitä vesi, sokeri ja taatelit soseeksi.
Lisää voi lämpimään taateliseokseen.
Kun voi on sulanut, vatkaa munat yksitellen joukkoon.
Lisää jauhoseos kevyesti vatkaten.
Kaada taikina jauhotettuun vuokaan.
Paista 180C lämmössä n. 1 h.

Ananaskakku

250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
5 munaa
3,5 – 4 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita
1 tlk (227/142g) ananasmurskaa


Vuokaan:
rasvaa ja tattarijauhoja/tattarirouhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. 
Lisää vaahtoon munat yksitellen kuiva-aineseoksen ja ananasmurskan kanssa. 
Nostele taikina lusikalla voideltuun tattarirouheella tai tattarijauholla kuorrutettuun 1,8 litran rengasvuokaan. 
Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 1 tunti.

Suklaakakku

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1,25 dl tattarijauhoja
0,25 dl kaakaojauhetta

täyte/kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
150 g voita
240 g suklaata

Annostele jauhot leivontakulhoon (perunajauhot siivilän lävitse) ja sekoita huolellisesti. 
Vatkaa munat ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi ja lisää jauhot sekoittaen. 
Voitele suorakaiteen muotoinen (n.1,2 l) vuoka ja kaada taikina vuokaan.
Paista kakku 180 asteisessa uunissa n. ½ tuntia. 
Kumoa kakku paistamisen jälkeen jäähtymään. 
Valmista täyte ja kuorrutus sulattamalla voi pienellä lämmöllä kattilassa. 
Kun voi on sulanut, lisää suklaa palasina voin sekaan ja hämmentele niin kauan, että se on täysin sulanut. 
Lisää tomusokeri joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
Kun seos on jäähtynyt kunnolla, vatkaa se vaahdoksi. 
Leikkaa kakku siten, että saat 3-4 väliä (riippuen kakun korkeudesta) ja levitä suklaakreemiä väleihin. 
Kuorruta kakku lopulla. 
Koristele ja herkuttele. 

Tattarikakku

4 kananmunaa
2 dl sokeria
150 g sulatettua margariinia
1 dl kermaa
3 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kerma.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen vuorotellen rasvan kanssa.
Paista 175 asteessa noin 45 min.

Hiutalekeksit

100 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
½ dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojuomajauhetta
3 dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna vatkaten joukkoon.
Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao tattarijauhoihin
ja lisää seos vaahtoon.
Sekoita taikinaan lopuksi tattarihiutaleet.
Ota taikinasta teelusikalla nokareita leivinpaperille uunipellille.
Paista 200C asteessa uunin keskitasolla n. 5 min.

Tattarilastut

125 g voita
1,5 dl sokeria
1 dl rusinoita
1½ dl perunajauhoja
2 dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
Sekoita kuivat aineet ja lisää kerma.
Nostele taikinasta nokareita pellille ja paista 200°C vaaleanruskeiksi, noin 15–20 minuuttia.