LEIVONNAISET

Porkkanakakku

Kuka voisi vastustaa mehevää porkkanakakkua?
Tätä versiota ei tarvitse monenkaan vain katsoa ihaillen, sillä ohje on gluteeniton ja helposti myös muunnettavissa täysin maidottomaksi.
Nautinnollisia kahvi-/teehetkiä!

Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 1/2-3 dl hienoa porkkanaraastetta
reilu peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 dl mantelijauhoa
1 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1-2 tl vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä

Kuorrutus
50 g laktoositonta tai maidotonta voita/margariinia
100 g laktoositonta tuorejuustoa/maidotonta kauravalmistetta
1 1/2 dl tomusokeria

Päälle 
Mantelirouhetta

Tuplaamalla kaikki aineet saat koko uunipellillisen verran herkkua!

Valmistus:
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää porkkana-ja inkivääriraasteet vaahdon joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä yhdessä öljyn kanssa.
Paista 200 asteessa noin 20 min.
Anna jäähtyä hyvin.
Notkista huoneenlämpöinen voi/margariini sähkövatkaimella.
Sekoita joukkoon tuorejuusto.
Lisää tomusokeri parissa erässä ja sekoita tasaiseksi.
Levitä kuorrute pohjan päälle ja koristele mantelirouheella.


Puolukkakääretorttu

Tämä kääretorttu sopii moneen ruokavalioon. Siitä huolimatta- tai ehkä juuri siksi- leivonnainen on erittäin maukas. Voit halutessasi korvata puolukkacurdin puolukkahillolla tai jollain muulla hillolla. Jos kääretortun ei tarvitse olla maidoton, puolukkacurdissa voi käyttää voita ja kookoskerman voi vaihtaa tavalliseen kermaan ja rahkaan. Suosittelemme silti käyttämään rohkeasti kookosta!

Puolukkacurd: (hieman mukaillen www.maku.fi-sivustolta)

3 1/2 dl puolukoita
1/2 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 keltuaista
50 gr maidotonta margariinia

Kookoskerma:

1 prk (400 ml) kookosmaitoa, joka on ollut väh. 3 h jääkaapissa
1 rkl vaniljasokeria
1-1 1/2 tl kardemummaa
1-2 rkl sokeria

Pohja:

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl tattarijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1-1 1/2 tl kardemummaa

Tee näin:

Aloita valmistamalla puolukkacurd:


Sekoita kattilassa puolukat, vesi ja sokeri. Keitä seosta pari minuuttia, kunnes puolukat pehmenevät. Ota kattila pois levyltä ja survo seos tasaiseksi. Lisää survokseen maissitärkkelys ja keltuainen ja sekoita hyvin. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee (kiehuu ensin pari minuuttia). Nosta kattila levyltä ja lisää sekaan margariini. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Siirrä jäähtynyt puolukkacurd jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Valmista sitten kookoskerma:

Kaavi kookosmaitopurkkiin erottunut paksumpi, vaalea osa, kulhoon. Mausta vaniljasokerilla ja kardemummalla. Vatkaa sähkövatkaimella parin minuutin ajan "vaahdoksi". Maista ja lisää sokeria maun mukaan ja sekoita vielä hyvin. Siirrä vaahto jääkaappiin pohjan teon ajaksi.

Tee lopuksi pohja:

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita tattarijauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon nuolijalla tasaisesti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista 225 asteisessa uunissa 6-8 min. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin puolukkacurd ja sitten kookoskerma. Rullaa varovasti ja siirrä jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi.

Tattarimaustekakku

4 dl piimää tai kermaviiliä
1½ dl sokeria
2 dl siirappia
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1½ tl soodaa
5,5 dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
175 g voita

Sekoita piimä, sokeri ja siirappi.
Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet ja sulatettu voi.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun vuokaan.
(Taikina on erittäin löysää.)
Paista 175C 50-60 min.

Tattariomenapiirakka

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
½ dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita
1 dl perunajauhoja
1 dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta


Täyte:
Laita päälle 3-4 kotimaista omenaa lohkoina sekä sekä ripottele niiden pinnalle sokeria ja kanelia.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. 
Lisää muna hyvin sekoittaen. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää.
Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja painele piirakkavuoan pohjalle. 
Paista 200 ast. n.1/2 tuntia.
Voit tarjoilla myös vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. 

Taatelikakku

3 dl vettä
2 dl sokeria
1 pkt taateleita
200 g voita tai margariinia
2,5 dl Keskisen myllyn tattarijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 munaa

Keitä vesi, sokeri ja taatelit soseeksi.
Lisää voi lämpimään taateliseokseen.
Kun voi on sulanut, vatkaa munat yksitellen joukkoon.
Lisää jauhoseos kevyesti vatkaten.
Kaada taikina jauhotettuun vuokaan.
Paista 180C lämmössä n. 1 h.

Hiutalekeksit

100 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
½ dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojuomajauhetta
3 dl Keskisen myllyn tattarihiutaleita

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna vatkaten joukkoon.
Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao tattarijauhoihin
ja lisää seos vaahtoon.
Sekoita taikinaan lopuksi tattarihiutaleet.
Ota taikinasta teelusikalla nokareita leivinpaperille uunipellille.
Paista 200C asteessa uunin keskitasolla n. 5 min.

Tattaripiparit

125 g voita
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1.5 tl pomeranssinkuorta
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl neilikka
1 muna
2 dl perunajauhoja
3.5 dl tattarijauhoja
0.5 tl suolaa
0.5 tl soodaa

Kiehauta kattilassa voi, sokeri ja mausteet. Jäähdytä seos.
Lisää muna hyvin sekoittaen.
Sekoita perunajauhot, tattarijauhot, suola ja sooda ja lisää se taikinaan.
Anna taikinan maustua viileässä yön yli.
Kauli ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita pellille.
Paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Blinit

1 l lämmintä maitoa
50 g hiivaa
3 kananmunaa
500 g tattarijauhoja
100 g sulatettua voita
ripaus suolaa ja sokeria
paistamiseen voita

Sekoita maito ja hiiva. Lisää kananmunat ja sitten jauhot.
Lisää lopuksi sulatettu voi.
Anna taikinan turvota n. 20 min.
Paista lättypannulla tai vohveliraudalla.

Tattarilastut

125 g voita
1,5 dl sokeria
1 dl rusinoita
1½ dl perunajauhoja
2 dl tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
Sekoita kuivat aineet ja lisää kerma.
Nostele taikinasta nokareita pellille ja paista 200C vaaleanruskeiksi.

Tattaririeska

n. 2 dl survottua perunaa
½ dl vettä
½ dl tattarirouhetta
½ dl tattarijauhoa
0,5 tl suolaa

Lisää survotun perunan joukkoon vesi ja suola.
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut rouhe ja jauho.
Taputtele taikinasta pellille yksi iso tai kaksi pientä rieskaa.
Paista 250C:ssa vaaleanruskeiksi.

Tattarileipä

2,5 dl maitoa
½ dl rypsiöljyä
3 kananmunaa
½ tl suolaa (tai maun mukaan)
4 dl Keskisen myllyn tattarijauhoa
½ dl Keskisen myllyn tattarirouhetta
3 tl leivinjauhetta 

Yhdistä maito ja kananmunat. 
Vaahdota vatkaimella sen verran vaahdoksi, että kananmunien rakenne kunnolla rikkoutuu. 
Sekoita kuivat aineet keskenään, yhdistä vaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. 
Lisää viimeisenä öljy. 
Kaada suorakaiteen muotoiseen voideltuun vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n. 25-30 min. kunnes leipä on kypsä. 
Varmista leivän kypsyys sisältä tikulla. 
Voit yhdistää taikinaan ½ dl murustettua fetajuustoa, oreganoa, auringonkukan- tai seesaminsiemeniä oman makusi mukaan. 
Säilytä leipä jääkaapissa tarjoilujen välillä.

Ananaskakku

250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
5 munaa
3,5 – 4 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita
1 tlk (227/142g) ananasmurskaa


Vuokaan:
rasvaa ja tattarijauhoja/tattarirouhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. 
Lisää vaahtoon munat yksitellen kuiva-aineseoksen ja ananasmurskan kanssa. 
Nostele taikina lusikalla voideltuun tattarirouheella tai tattarijauholla kuorrutettuun 1,8 litran rengasvuokaan. 
Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 1 tunti.

Suklaakakku

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1,25 dl tattarijauhoja
0,25 dl kaakaojauhetta

täyte/kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
150 g voita
240 g suklaata

Annostele jauhot leivontakulhoon (perunajauhot siivilän lävitse) ja sekoita huolellisesti. 
Vatkaa munat ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi ja lisää jauhot sekoittaen. 
Voitele suorakaiteen muotoinen (n.1,2 l) vuoka ja kaada taikina vuokaan.
Paista kakku 180 asteisessa uunissa n. ½ tuntia. 
Kumoa kakku paistamisen jälkeen jäähtymään. 
Valmista täyte ja kuorrutus sulattamalla voi pienellä lämmöllä kattilassa. 
Kun voi on sulanut, lisää suklaa palasina voin sekaan ja hämmentele niin kauan, että se on täysin sulanut. 
Lisää tomusokeri joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
Kun seos on jäähtynyt kunnolla, vatkaa se vaahdoksi. 
Leikkaa kakku siten, että saat 3-4 väliä (riippuen kakun korkeudesta) ja levitä suklaakreemiä väleihin. 
Kuorruta kakku lopulla. 
Koristele ja herkuttele. 

Tattaripeltirieska

Nopea ja helppo resepti, josta tulee 1 uunipellillinen.

2 dl tattarirouhetta
2 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2-3/4 tl suolaa
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää vesi + öljy ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina jauhojen avulla uunipellille ohueksi levyksi.
Pistele haarukalla ja leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä paloiksi.
Paista 200 asteessa 20-25 min.