TIETOA TATTARISTA

Tattari on luontaisesti gluteeniton ja hyvä proteiinin lähde.

Tattari sisältää ihmiselle välttämätöntä lysiini-nimistä aminohappoa enemmän kuin useat viljat. Myös B1- ja B2 -vitamiinit, kalsium- ja magnesiumpitoisuudet ovat korkeammat kuin vehnässä tai rukiissa.

Tattarin alkukoti on luultavasti Lounais-Aasiassa. Ihan tarkkaa viljelyhistoriaa ei tunneta Suomesta eikä muualtakaan, mutta Euraasiassa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Suomeen tattari saapui ensimmäisenä viljelykasvina jo noin 5 300 vuotta eaa. Muualle Eurooppaan tattari levisi vasta 1300-1400-lukujen aikana Turkin ja Venäjän kautta, tai legendojen mukaan, palaavien ristiretkeläisten mukana Lähi-Idästä. Eurooppalaiset tunsivat kasvin sitkeänä viljelykasvina, joka kasvoi myös paikoilla, joilla muut viljat eivät kasvaneet.